Kaj je Lunin koledar in kako se ga uporablja?

lunin koledar

Lunin koledar je koledar, ki prikazuje natančno razporeditev oziroma položaj nebesnih teles. Na podlagi tega nato lunin koledar omogoča tudi razlago, kako različen položaj nebesnih teles lahko vpliva na naše počutje, življenje in odvijanje dogodkov.

Kako uporabljati lunin koledar?

S pomočjo luninega koledarja je mogoče na enostaven način slediti luninim menam oziroma položajem lune. Na tak način se določa tudi lunarno leto, ki je malo krajše kot sončevo. Lunin koledar tako obsega 12 mesecev, toda 11 ali 12 dni manj od našega gregorijanskega koledarja. Povprečna dolžina meseca v luninem koledarju je namreč 29,5 dni. Lunin koledar se ne uporablja kot uradni koledar, ampak ga povečini uporabljajo predvsem na področju astrologije, verstev in mistike. Edini kraj na svetu, ki lunin koledar uporablja kot uradni koledar, je Savdska Arabija. Zaradi manj koledarskih dni se lunin koledar z našim uskladi le na vsakih 33 let. Lunin koledar je bolj poznan v arabskem svetu, najstarejši lunin koledar pa naj bi se temu navkljub pojavil na Škotskem, okoli 8000 let pr.n.št. Pri nas lunin koledar uporabljamo za določanje nekaterih verskih praznovanj, npr. Velike noči, ki se določa kot prva nedelja po prvi pomladni polni luni.

Kako lunin koledar in lunine mene vplivajo na človeka?

Zagovorniki in uporabniki luninega koledarja pogosto poudarjajo, kako velik vpliv imajo položaj lune in lunine mene na človekovo razpoloženje. Če opazujemo luno iz Zemljinega površja, je videti, kot da ta satelit ves čas spreminja svojo obliko (se veča in manjša), v resnici pa je to optična iluzija in pravzaprav različne oblike lune pomenijo le različno osvetljeno luno. Ko je luna polna, je torej osvetljen njen celotni del (zemlja se nahaja med soncem in luno), ko pa je prazna, pa je videti, kot da je ni (luna je med soncem in zemljo). Mesec v luninem koledarju je dolg 29,5 dni, saj v tem času luna naredi cel krog okoli našega planeta in s tem preide skozi vse svoje mene oziroma 4 faze. Pri tem si mene vedno sledijo v istem zaporedju. Poznamo prazno luno (mlaj), prvi krajec, polno luno (ščip) in zadnji krajec. Nekateri so prepričani, da luna močno vpliva na človeka, spet drugi so glede tega previdni. Mnoge npr. prepriča hujšanje z luno, ko naj bi ljudje s pomočjo luninih men učinkoviteje in uspešneje izgubljal odvečne kilograme. Ljudske vraže so lunine mene in lunin koledar povezovale tudi s striženjem in nego las. Tako naj bi lasje rastli hitreje v času, ko luna raste, torej v obdobju med prazno do polne lune. V tem času naj bi bilo tako najbolj primerno lase ostriči, saj s tem še spodbudimo hitro rast. Med polno luno in mlajem pa naj bi lasje rastli počasneje, itd. Skratka luna človeka fascinira že od nekdaj, zato ne preseneča, da je lunin vpliv na človeka, njegovo zdravje in razpoloženje vse bolj zanimiva tema za raziskovanje.

Luna se na svoji poti okoli zemlje na vsake 2 ali 3 dni premakne iz enega v drugo astrološko znamenje. Ta prehod naj bi imel velik in občuten vpliv na človeka in počutje.

 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani