Kaj je ciklon?

ciklon

Velikokrat lahko pri obravnavanju vremena in vremenskih pojavov zasledimo izraz ciklon ali ciklonsko območje. Ciklon pomeni velika sklenjena področja nizkega zračnega pritiska. Običajno imajo cikloni obliko nepravilnega kroga, čigar premer je lahko do nekaj 100 do nekaj 1.000 kilometrov. Ciklon s sabo prinaša slabo vreme, oblačnost in padavine. Drug izraz za ciklon je barična depresija ali tudi minimum. Drug pogost vremenski pojav, ki se ga uporablja in predstavlja nasprotje ciklona, pa je anticiklon ali maksimum. Gre za področje z visokim zračnim pritiskom, kjer se zrak giba proti tlom, pri tleh se razteka, v višjih pasovih pa seseda. Spuščanje zraka proti tlom povzroča adiabatno segrevanje zraka, kar pomeni, da pada tudi relativna vlažnost. Anticiklon s sabo prinaša povišanje temperatur (povprečno za 1 stopinjo Celzija na 100 m). Zaradi Coriolisove sile se vetrovi v anticiklonu na severni polobli gibajo v obliki spiral, v smeri urinega kazalca, na južni polobli pa ravno v obratno smer.

Vreme je klimatsko-meteorološki izraz za stanje v atmosferi. Vreme nastane pod raznolikimi vplivi meteoroloških elementov in pojavov (vlaga, temperatura, zračni pritisk, ipd.). Vreme predstavlja najpomembnejši del naravnega okolja. Posredno ali neposredno namreč vpliva na življenje na Zemlji (na rast, na človeka, na naravne pojave, na pridelovanje hrane, lakoto, ipd.). Vreme pomeni tudi ekstremne ali nevarne pojave, ki življenje lahko celo ogrozijo (poledica, viharne nevihte, močni nalivi, žled, suša, ipd.).

Zakaj nastane?

V ciklonu se najnižji pritisk nahaja v samem središču. Pri tleh zato vetrovi pihajo iz obrobnih delov ciklona proti sredini. Ker na vetrove delujejo različne sile (npr. Coriolisova sila), ti ne pihajo naravnost, ampak nekoliko ukrivljeno. Cikloni tako na severni polobli pihajo v nasprotni smeri urinega kazalca, na južni pa obratno – torej ravno nasprotno, kakor se gibajo vetrovi pri anticiklonu, kaj je bilo že opisano zgoraj. V samem središču ciklona se zrak steka in dviga, s tem pa se adiabatno ohlaja, povzroča kondenziranje in se torej utekočini. To pomeni oblačnost in padavine. Ciklonska območja torej pomenijo območja nizkega zračnega pritiska s slabim vremenom, anticiklon pa s sabo prinaša lepše vreme. Ciklone ne smemo zamenjevati s tropskimi cikloni.

Tropski ciklon (tudi tajfun, hurikan, orkan ali Willy-Willies) je viharni pojav, ki se pojavi v ozračju. Gre za območje skrajno nizkega zračnega pritiska, ki običajno nastane med toplimi tropskimi oceani. Tropski cikloni so ogromni zračni vrtinci, v katerih gre za vrtečo se površino vetrov in oblakov, katero spremlja močne nevihta. Premer tropskega ciklona lahko presega 500 kilometrov. Tropske ciklone običajno poganja sproščanje izparilne toplote iz vode, ki se na velikih nadmorskih višinah utekočinja oziroma kondenzira. Tropski cikloni so meteorološki pojavi, ki lahko ogrozijo tudi življenje ljudi in se razlikujejo od ciklonov (ciklonskih območij) zmernih geografskih širin.

Anticiklon pozimi običajno pomeni hladno vreme, po kotlinah in nižinah pa meglo. Pogosto prihaja tudi do toplotnega obrata oziroma inverzije  – gre za stanje, ko je v gorah in višjih legah topleje, vreme pa je jasno, v nižinah pa je megla in hladnejše temperature. Anticiklon torej lahko jeseni in spomladi pomeni tudi jutranjo meglo.

Uspešno ste se prijavili na brezplačne e-novice.
Recapcha
Prosimo obkljukajte test.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani